Buhar Kazanı Türleri Ve Özellikleri

Endüstriyel birçok alanda buhar kazanları kullanılıyor. İçerisine konulan sıvının ısıtılması ve gerçekleştirilen buharlaşma ile ısıtma, güç üretimi, pişirme gibi birçok işlem süreci gerçekleştirilebiliyor.

Kullanım alanlarına göre çok sayıda buhar kazanı türü bulunuyor. Her kazan türünün özellikleri de yapılarına ve kullanım alanlarına göre değişiyor. Endüstriyel tesislerde kullanılan kazan türlerinde farklı sıvılar ısıtılabiliyor. Bu genelde su olarak kullanılıyor ve buhar gücünden faydalanılmaya çalışılıyor.

Buhar Kazanı Çeşitleri

Buhar gücünden faydalanılmasını sağlayan kazanların çeşitleri, tasarımlarına ve amaçlarına göre belirleniyor. Birçok alanda kullanılan buhar kazanlarının çeşitleri şunlardır:

  • Skoç tipi kazanlar,
  • Döner ızgaralı kazanlar,
  • Akışkan yataklı kazanlar,
  • Stokerli kazanlar,
  • D tipi kazanlar,
  • İleri itimli kazanlar,

Her kazan çeşidinin verimlilik oranı da farklıdır. Bazılarında sıvı yakıtlar kullanılabilirken, bazılarında katı yakıtlarda sıvının ısıtılabilmesi için kullanılabiliyor.

Skoç Tipi Buhar Kazanları

Endüstriyel tesislerde büyük su hacmine sahip silindirik kazan tipi olarak kullanılıyor. Gaz ve sıvı yakıt türlerine göre tasarlanmıştır ve yerine göre katı kayıtlarda kullanılabiliyor. Yüksek verimli özelliği ile 72 saate kadar otomatik olarak çalışabilme özelliğine sahiptir. Tam silindirik yapıdadır ve çelik kazanlar olarak üretilirler. Endüstriyel tesislerde sıklıkla kullanılan buhar kazanlarıdır. Skoç tipi buhar kazanı ürünlerini web sitemizden inceleyebilirsiniz

Akışkan Yataklı Kazanlar

Endüstriyel tesislerde kullanılan kazanlardan çıkan gaz ve dumanların çevreye fazla zarar vermemesi için akışkan yataklı buhar kazanları tercih ediliyor. Su boru sistemine sahiptir ve kömür yakıtı kullanımı ile buhar üretimi yapılır. Yakıttan dolayı oluşan duman ve gazlar ise baca fanı sisteminden geçtikten sonra dışarı atılır.

Döner Izgaralı Buhar Kazanları

Endüstriyel tesislerde, yakıt olarak kömürün daha fazla kullanılacağı zaman döner ızgaralı buhar kazanları tercih edilir. Kömür ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Izgara sistemi üzerinden kömürler tamamen yanar ve bu yanma ile kazan içerisindeki sıvının buharlaşmasını sağlar. Oluşan buhar, yüksek verimlilikle sistemlerin çalışmasını sağlayabiliyor.

İleri İtimli Buhar Kazanları

İleri itimli kazanlar, yüksek verimlilik sağlıyor ve su ihtiyaç durumuna göre çalışabiliyor. Buhar gücünün etkisi ile ileri itilmek istenilen sistemlerde kullanılıyor. Kazanda ısınmayı sağlayan yanma sistemi dumanı, kazan içerisinden filtre edilerek geçiriliyor ve hava kirliliği oluşturmayacak şekilde bacadan dışarıya atılıyor.

Stokerli Buhar Kazanları

Buhar kazanlarında kullanılan yanma sistemleri farklıdır. Stokerli kazanlarda, yanma sistemi üstten tasarlanmıştır. Kömürün tamamen yanması ve çevreyi mümkün olduğu kadar daha az kirletmesi sağlanıyor. Bu kazan çeşitleri, buhar üretiminin oldukça hızlı gerçekleşmesini sağlıyor. Çevre dostu kazan tipidir ve yanan kömür küllerinin çevreye rastgele yayılmasını ve kirlilik oluşturmasını da önler.

D Tipi Buhar Kazanları

Bazı sistemlerde, yüksek buhar basıncına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu tesisler için D tipi buhar kazanları çeşitleri öneriliyor. Su hacmi az ve ısınma yüzeyi daha fazladır. Bu ısınmanın hızlı ve yüksek olmasını sağlıyor. Suyun ısınması hızlı olduğu için buhar ihtiyacının en kısa sürede, yüksek verimlilikte karşılanmasını sağlıyor.

x

TEKLİF AL